Statoil har byggt världens första kommersiella flytande vindkraftpark längs Skottlands kust vid namn Hywind. Vindparken genererar mer än 30 MW och har sedan oktober genererat hela 65 % av maxkapaciteten vilket är högt för vindkraftverk. Vanliga vindkraftverk brukar enligt siffror på Energi Information Administration (2017) ligga på ca 37 % av maxkapaciteten. Detta innebär att Hywind nästan har genererat dubbelt så mycket el jämfört med snittet för vanliga vindkraftverk. Det kan också jämföras med vattenkraft som vanligtvis brukar ligga runt 45 % av maxkapacitet.

Vindkraftparker offshore på grundare vatten är ingen nyhet i Europa. Uppskattningsvis genererar denna typ av vindkraftparker just nu redan 10 GW i elproduktion. Nyheten ligger i att Hywind har konstruerats på djupare vatten och öppnar därmed upp för nya möjligheter inom elproduktioner. Enligt siffror från Statoil finns det prognoser om att dagens 10 GW i elproduktion skulle kunna nå 100 GW år 2030.

Hywind ligger norr om Peterhead i Aberdeenshire i Skottland och tar upp nästan 4 km i yta. Konstruktionen påminner om en oljerigg vilket har gjort att Statoil kunnat använda sig av sina kunskaper inom oljeområdet för att ta fram detta nya innovativa koncept. Vindkraftparken kostade ca 2 miljarder att bygga och förser mer än 20 000 hushåll med Ström i Peterhead. Statoil utvecklar just nu en New Energy Solutions-verksamhet som ska komplettera deras verksamheter inom olja och gas. Hywind är en av den nya verksamhetens första investeringar.

Om du är mer intresserad av Hywind kan du se en demonstration av vindkraftparken i filmklippet här nedan. Du kan också läsa mer om Hywind på Statoils hemsida.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *