Lego har under förra veckan gått ut med att de planerar att byta ut plasten i legobitarna mot hållbara plantbaserade alternativ. Detta innebär att framtiden legobitar kommer att vara växtbaserade och Lego skriver på sin hemsida att de tänker använda sig av löv, buskar och trä. Redan senare under detta år kommer Lego att börja göra legobitar av sockerrör. Detta är en stor omställning då Lego historiskt sett endast använt sig av oljebaserad plast för att tillverka sina legobitar.

De nya bitarna kommer att vara gjorda av ett mjukt, flexibelt och hållbart material kallat för polyeten. Enligt Lego så kommer inte kvaliteten på legobitarna vara sämre med det nya materialet, och enligt ett uttalande från Tim Brooks, vice ordförande för hållbar utveckling i Lego-gruppen, ska varken barn eller vuxna märka någon skillnad på det nya materialet jämfört med det gamla. Detta eftersom att plantbaserad polyeten har samma egenskaper som vanlig polyeten.

Enligt Legos officiella hemsida har de som ambition att bara använda sig av hållbara material år 2030. Skiftet mot hållbara material är en del av en större klimatsatsning där de bland annat har samarbetat med WWF för att minska klimatpåverkan från deras tillverkningsprocesser och leverantörskedjor. Lego har också sedan tidigare investerat mer än en miljard danska kronor i forskning för att ta fram hållbara material till sina befintliga produkter.

Lego är också med i gruppen RE100 som arbetar ett samhälle bestående av 100 % förnybar energi. Denna grupp har förutom Lego flera av världens största företag som medlemmar. Förhoppningsvis kan Lego gå bräschen för andra företag som baserar sina produkter på plats. Enligt en rapport från World Watch används ca 4 % av all världens olja till plats. Det finns således stora miljövinster att hämta genom att hitta mer hållbara alternativ.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *