Mat och mattransporter står enligt forskning från Annual Review of Environment And Resources för ca en fjärdedel av alla klimatutsläpp orsakade av människan. Detta är mer än vad all transport står för och på ungefär samma nivå som klimatutsläppet i all elproduktion. Att förändra sina matvanor har därför en stor påverkan på miljön och är en stor del av att leva mer hållbart.

De allra flesta människor som försöker vara miljömedvetna väljer en bränslesnål bil eller till och med en elbil, väljer grönare el, och ser till att minska energianvändningen i hemmet. Vad många missar är att en stor del av människans klimatpåverkan ligger i den mat vi konsumerar.  Så vad ska man då äta för att vara klimatsmart och nyttig?

Det bästa är att äta lokalproducerat och att byta ut hela, eller större delen av det animaliska proteinet mot vegetabiliskt. One Green Planet har tagit fram en lista över ekovänlig mat och enligt dem hör hemodlade ärtor, linser, närodlade tomater, bönor, broccoli, nötter, amarant, potatis, apelsiner och choklad som har odlats klimatsmart till den föda som är bäst för klimatet. Allra sämst för klimatet är enligt Environmental Working Group nötkött och lamm. Om du vill få i dig klimatsmart animaliskt protein bör du istället äta musslor vars odlingar till och med har en positiv miljöpåverkan.

Klimatförändringar hotar också matförsörjningen hos fattiga världen över då flera av världens stapelvaror är känsliga för temperaturförändringar. Enligt forskning om hur klimatförändringar har påverkat grödor i östra Afrika väntas mer än 72 % av nuvarande veteskörden att minska. För sojabönor, majs och ris väntas ca 45 % av den nuvarande skörden att bli mindre. Vissa grödor riskerar också att försvinna på grund av klimatförändringar. Kaffe, choklad och majs är några grödor som kan försvinna i och med högre temperaturer.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *