Enligt GP köper vi svenskar mer än 240 miljoner snittblommor varje år och många av dessa odlas i fattiga länder med usla villkor. Bortsett från tulpaner är 90 % av snittblommorna som säljs i Sverige importerade från andra länder. Många av dessa blommor är importerade från Holland men också från Kenya där arbetsvillkoren kan vara mycket sämre. Plus på SVT körde för några år sedan ett uppmärksammat avsnitt om att inga blombud kunde garantera att blommorna som skickades var miljövänliga, och det verkar som att det inte har förbättrats.

Det är få blombud i Sverige som erbjuder Fairtrade-certifierade blommor men det finns några undantag. Bringbloom erbjuder Fairtrade-rosor till ett konkurrenskraftigt pris jämfört med andra svenska blombud. På hemsidan kan du i skrivande stund köpa femton Fairtrade-certifierade rosor (röda eller rosa) för 159 kr vilket är ett bra pris jämfört med andra för att skicka rosor. Bringbloom levererar för närvarande endast blommor till orter inom Skåne. Även företaget Linné och Grankvist erbjuder Fairtrade-rosor i veckans färg eller som klassiskt röda. Linné och Grankvist kör tyvärr bara ut sina blommor inom Umeå.

Det verkar för tillfället inte finnas några blombud som kör ut till hela Sverige som erbjuder Fairtrade-blommor. Bland de större aktörerna finns det ingen information på respektive hemsidor gällande miljökrav eller certifieringar.

Med vad innebär egentligen Fairtrade? Enligt fairtrade.se produceras många blommor i blomsterhandeln i Sydamerika och östra Afrika, där denna industri anställer väldigt många människor (i synnerhet kvinnor). Det har kommit rapporter om att villkoren har varit dåliga med låga löner, påtvingad övertid och anställningskontrakt som inte gett någon anställningstrygghet. Vidare används kemikalier i produktionen som är både skadliga för de som arbetar med dem samt för miljön. Att köpa Fairtrade-certifierade blommor bidrar till att odlare kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade strävar efter en världshandel med rättvisa villkor.

På Fairtrade.se kan du läsa intervjuer med blomodlare i Kenya och hur Fairtrademärkningen har hjälpt dem med deras liv. För Christine Adhiambo från har Fairtrade-certifierade blommor gjort att hon kunde rusta upp sitt hus och bättre försörja familjen. Tidigare var hennes hem byggt med ett grästak som gjorde att det regnade in under vissa perioder, med hjälp av pengarna från sin anställning på blomsterodlingen har hon haft råd att bygga ett tak av plåt som skyddar mot regnet. Monicah Wangui Kamau har med hjälp av sitt jobb som odlare av Fairtrade-blommor kunnat sätta sin äldsta dotter i skola. I framtiden hoppas hon kunna tjäna tillräckligt mycket för att bygga ett hus.

När du väljer blommor som är Fairtrade-märkta gör du skillnad för fattiga människor och hjälper dem till en bättre tillvaro. Förhoppningsvis kommer flera blombud följa Bringblooms och Linné och Grankvists exempel och börja erbjuda Fairtrade-certifierade blommor för leveranser över hela Sverige.