I ett försök att minska nedskräpning och föroreningar med plast har Taiwan infört en tolvårsplan som syftar till att bli av med dessa föroreningar skriver World Economic Forum. Först ut blir ett förbud mot sugrör på restauranger och år 2025 kommer man vara tvungen att betala en avgift för plastpåsar, plastmuggar och bestick gjorda av plast. Planen är att byta ut all plast till år 2030 mot material som är nedbrytbara i naturen.

Taiwanesiska staten har också gått ut med att de tänker lansera projekt som syftar till att rensa de egna haven på plast. Taiwan är ett av flera länder som under senare tid har lanserat kampanjer för att minska mängden plastföroreningar. Kina har under år 2017 beslutat att sluta importera plastsopor från andra länder vilket har fått sopbergen att hopas i bland annat Storbritannien, som vanligtvis skeppar mer än 500 000 ton plast till Kina varje år. Detta har lett till stora problem kortsiktigt vilket har fått beslutsfattare att börja leta efter en långsiktigt hållbar plan. Premiärminister Theresa May har lovat att Storbritannien ska rensa bort all onödig plast tills år 2045. Detta har kritiserats av bland annat Greenpeace som tycker att planen är för vag och inte slår tillräckligt hårt.

Vanlig plast tar mer än 1000 år för naturen att bryta ned vilket gör att de samlas i naturen. På denna blogg har du tidigare kunnat läsa om hur miljöförstörande det är med plastpåsar eftersom en stor andel av dessa hamnar i havet. Plasten i havet äts i sin tur upp av djur som sedan gör att vi människor i sin tur får i oss denna plast när vi äter fisk och skaldjur. Skaldjursätare får enligt forskning i sig mer än 11 000 mikroplastbitar varje år.