Plast tar väldigt lång tid för naturen att bryta ner. Uppskattningsvis tar en vanlig plastpåse mer än 1000 år för naturen att bryta ned. Detta hade inte varit ett lika allvarligt problem om alla plastpåsar togs väl hand om, men så är tyvärr inte fallet.

Väldigt många plastpåsar hamnar ute i naturen, i synnerhet i havet, där de påverkar naturlivet och ekosystemen. Enligt siffror från initiativet Plastic Ocean hamnar mer än 8 miljoner ton plats i vattnet varje år. Plast finns i sådan omfattning i havet att skaldjursätare får i sig mer än 11 000 mikroplastbitar varje år enligt The Telegraph.

Plastpåsar är skadligt för fiskar och fåglar som ofta misstar dem för föda. Till exempel påminner flytande plastpåsar till utseendet om maneter som är havssköldpaddors favoritföda. Enligt siffror från National Geographic får mer än 90 % av alla fåglar i sig plast, och år 2050 väntas denna siffra ha nått 100 %. Fåglar som får i sig för mycket plats dör en plågsam död och det räcker med att ta en titt på fotografen Chris Jordans utställning från Midwayöarna för att få perspektiv. Varning för starka bilder. Tusentals djur dör varje år till följd av att de har ätit plast.

Plastpåsar är något som vi konsumerar friskt, nästan varje gång vi handlar något i en affär får vi en plastpåse på köpet. Enligt uppskattningar från World Watch produceras mer än 4000 miljarder plastpåsar varje år, vilket är en häpnadsväckande hög siffra. Bara i USA går det åt 12 miljoner fat olja varje år för att producera plastpåsar.

Det krävs också stora resurser för att tillverka, frakta och hantera plastpåsar som används i handeln. Detta är ett stort resursslöseri som inte bara är miljöförstörande utan också helt samhällsekonomiskt onödigt. Skippa plastpåsen och ta med en tygpåse, väska eller ryggsäck istället. Då sparar du inte bara miljön utan också pengar.