Tidskriften Nature rapporterar om att Kina har konstruerat en 60-meter hög skortensliknande byggnad, men som istället för att släppa ut rök renar luft. De forskare som har utvecklat anläggningen menar att den har potential att kraftigt reducera föroreningar i städer som har problem med smog. Tidiga mätningar har visat på mycket lovande resultat enligt forskare vid Chinese Academy of Sciences’.

Anläggningen fungerar genom att luft hettas upp och först igenom skorstenen som i sin tur består av industriella filter. Dessa filter renar luften vilket görs genom solkraft vilket gör den väldigt klimatsmart. Systemet är enligt Nature inspirerat av kraftverk för förnyelsebar energi som använder en liknande teknik.

Kina har sedan många år tillbaka haft stora problem med luftföreningar och har under det senaste börjat ta krafttag mot problemen. I slutet av 2017 beslutade kinesiska myndigheter att bl.a. stänga ner ett dussintal kinesiska stålverk på grund av de kraftiga luftföroreningarna. Enligt officiell statistik från kinesiska myndigheter så är det bara 85 av 338 delområden i Kina som inte har problem med dålig luftkvalitet. Enligt siffror från the The Global Burden of Disease Study (2015) dör mer än 1,1 miljoner kineser i förtid på grund av luftföroreningar.

Anläggningen har dock kritiserats eftersom vissa forskare menar att det finns mycket billigare alternativ till att minska luftföreringarna. Till Nature säger forskaren Neil Donahue att kostanden och miljöpåverkan för att tillverka och underhålla anläggningen, i synnerhet gällande filtren. Han tillägger också att det är oklart om luften verkligen renas från alla farliga partiklar, utan mest tar bort föroreningar som syns.  På grund av Kinas stora problem med luftföroreningar lär fler uppfinningar dyka upp framöver.

Bild från Kevin Dooley.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *